Η φύση βρίσκει πάντα τρόπο…

Μπορεί ο νέος ιός COVID-19 να προκαλεί φόβο και ανησυχία για την ζωή των ανθρώπων, αλλά για το περιβάλλον είναι μάλλον σωτήριος. Μέσα σε αυτό το διάστημα, που όλοι μένουμε σπίτι και οι πόλεις έχουν ερημώσει, η φύση βρήκε τρόπο να αναγεννηθεί! Είναι γεγονός, πως μέσα από αυτή την δύσκολη για την ανθρωπότητα περίοδο, το περιβάλλον μπόρεσε να πάρει μία ανάσα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ευχάριστο γεγονός και σίγουρα μπορεί να κάνει τον καθένα από εμάς να ελπίζει πως μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής προς το καλύτερo.  

 Η ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις παρουσιάζει σημαντική μείωση σε αέριους ρύπους, εξαιτίας του μεγάλου περιορισμού των μετακινήσεων στους δρόμους. Αυτό που κατά κύριο λόγο έχει μειωθεί είναι το διοξείδιο του αζώτου, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από την κίνηση των αυτοκινήτων.

Σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, και στη χτυπημένη βαριά από την πανδημία Βόρεια Ιταλία.  Επίσης, στην Κίνα, που ξεχωρίζει και ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής της υφηλίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 έως και 40% σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, με τις ποσότητες συνολικά των αιωρούμενων σωματιδίων επίσης να μειώνονται κατά περίπου 20% με 30%. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της IQAir AirVisual (2019), στην Ινδία βρίσκονται 21 από τις 30 πόλεις με τα μεγαλύτερα ατμοσφαιρικά προβλήματα στον πλανήτη και η απότομη μείωση των ρυπογόνων παραγόντων έκανε «ξανά γαλάζιο» τον ουρανό.

Είναι φυσικό τώρα που όλες οι μετακινήσεις πια περιορίζονται ο αέρας έχει αρχίσει σταδιακά να καθαρίζει. Και όχι μόνο ο αέρας αλλά και οι θάλασσες, όπως άλλωστε και τα ποτάμια. Σύμφωνα με το BBC, μπορεί κανείς πλέον να διακρίνει κοπάδια από μικρά ψάρια, όπως κι άλλα είδη πανίδας να εμφανίζονται στα κανάλια της Βενετίας. Επίσης, δελφίνια έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Κάλιαρι της Σαρδηνίας, εκμεταλλευόμενα τη μειωμένη κίνηση καθώς και την απουσία κρουαζιερόπλοιων.

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, πως άγρια ζώα όπως τσακάλια, αλεπούδες, ελάφια κ.α. άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και να περπατάνε μέσα στις πόλεις. Χωρίς πλέον κανέναν φόβο, τα ζώα κυκλοφορούν στους δρόμους όπου παλαιότερα επικρατούσε η ανθρώπινη παρουσία και το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων.

Χωρίς αμφιβολία το περιβάλλον έχει καταφέρει να πάρει μία ανάσα και να αναγεννηθεί!

Η φύση βρίσκει πάντα τρόπο να προχωρήσει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να διατηρήσουμε όσο μπορούμε αυτή την κατάσταση και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον χωρίς λόγο. Μέσα από αυτές τις δύσκολες για όλους στιγμές, καλό είναι ο καθένας να αναλογιστεί πως μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο!

Η αλλαγή είναι δύσκολο πράγμα και θέλει προσωπική εξέλιξη. Το σίγουρο είναι πως αυτή την στιγμή όλοι οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τον πλανήτη μας.

#TEDxAUAthens #COVID-19 #planet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *