Μια φορά κι έναν καιρό…

Πόσοι από εσάς αφιερώνετε χρόνο για να διαβάσετε μία ιστορία;

Πρωταγωνιστές στο σημερινό μας άρθρο είναι τα βιβλία! Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί η εικόνα, με τα βιβλία δυστυχώς να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Είναι λυπηρό καθώς, αν σκεφτείτε, μέσα από αυτά μπορούμε να νιώσουμε αγάπη, χαρά, θυμό και θλίψη. Μας δίνουν τόσα πολλά συναισθήματα και εμπλουτίζουν τη φαντασία μας!

Ως σωστή βιβλιοφάγος, καταναλώνω αρκετές σελίδες το χρόνο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα πριν κοιμηθώ το βράδυ, διάβαζα κάποιο παραμύθι και όσο μεγάλωνα ανακάλυπτα θησαυρούς μέσα στις λέξεις! Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτά. Οι ιστορίες και οι διηγήσεις τους είναι κάτι που με χαλαρώνουν αλλά και μου δίνουν την ευκαιρία να αναθεωρήσω καταστάσεις στη ζωή μου. Εξάλλου, η μαγεία των παραμυθιών είναι αυτή που μένει σε κάποιον γιατί είναι από τα πρώτα αναγνώσματα που έρχεται σε επαφή ακόμη και από τη βρεφική ηλικία. Είναι εκείνα που από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας, βοηθούν στη διαμόρφωση της σκέψης και της φαντασίας μας.   

Dreaming

Σίγουρα όλοι σας έχετε ακούσει την περίφημη φράση «μια φορά κι έναν καιρό» με την οποία και αρχίζουν όλα τα παραμύθια. Έχει την τάση να σε βάζει σ’ έναν κόσμο μαγικό, σ’ έναν κόσμο συναισθημάτων και μέσα από αυτή την διαδικασία ο καθένας από εμάς εξελίσσεται τόσο ψυχικά όσο και νοητικά. Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων μαθαίνουμε διδάγματα και μπαίνουμε στην διαδικασία να αποκωδικοποιήσουμε τα κρυφά μηνύματα της κάθε ιστορίας.

Ένας εξαιρετικός γιατρός και ψυχοθεραπευτής, ο Jorge Bucay, έχει αναλύσει την κρυφή πλευρά των κλασσικών παραμυθιών και δείχνει πως τα βαθύτερα νοήματα των ιστοριών συνδέονται με την πορεία μας στη ζωή. Ας σταθούμε σε δύο περιπτώσεις που είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς έχετε διαβάσει.

Το πρώτο παραμύθι είναι η Σταχτοπούτα των αδελφών Grimm. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία· υπάρχει η μητριά, οι δύο κακές αδελφές και ο πρίγκιπας. Φυσικά με τη βοήθεια της νεράιδας η κολοκύθα έγινε άμαξα, τα ποντίκια μεταμορφώθηκαν σε άλογα και τα ρούχα της Σταχτοπούτας σ’ ένα υπέροχο φόρεμα. Αυτό που κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον όμως είναι τα γυάλινα γοβάκια τα οποία είναι τα μόνα που δεν εξαφανίζονται όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα.

Book Lover

Τι συμβολίζει όμως αυτό το περίφημο γυάλινο γοβάκι; Η μαγική μεταμόρφωση δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση της Σταχτοπούτας σε μια όμορφη πριγκίπισσα αλλά «μεταμορφώνει» σε μεγάλο βαθμό και την ψυχή της. Συμβολίζει τη συνειδητοποίηση της ηρωίδας για τη σπουδαιότητά της, την ανακάλυψη του εαυτού της. Είναι αυτό το στοιχείο που παραμένει ζωντανό!

Ο καθένας μας καλείται σε κάποια φάση της ζωής του να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες και να πιστέψει στον εαυτό του για ένα καλύτερο μέλλον. Τα γοβάκια ήταν η ευκαιρία της Σταχτοπούτας να πιστέψει στις δικιές της δυνάμεις και να βρει αυτό που της αξίζει. Το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, με τα γοβάκια να συμβολίζουν τις ευκαιρίες που έχει ο καθένας μας για να προχωρήσει σε κάτι καλύτερο.

Το δεύτερο παραμύθι στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι το Ασχημόπαπο του Hans Christian Andersen. Γνωστή ιστορία με αρκετές παραλλαγές ανά τα χρόνια. Στην ιστορία, το ασχημόπαπο προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον καθώς δεν καταφέρνει να ταιριάξει με κανέναν που συναντά. Οι πάπιες δεν το θέλουν, οι άνθρωποι το περιφρονούν και τα υπόλοιπα ζώα το κοροϊδεύουν επιδεικτικά. Η ιστορία τελειώνει με το ασχημόπαπο να ανακαλύπτει ότι είναι ένας όμορφος κύκνος.

Books

Το πραγματικό μήνυμα αυτού του παραμυθιού είναι αισιόδοξο και κατά την ταπεινή μου άποψη διαχρονικό. Ο συγγραφέας τονίζει πως όλοι μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε «τον κύκνο» που κρύβεται μέσα μας και ότι ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός! Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, στην ιστορία το ασχημόπαπο ξεκινάει ένα ταξίδι δύσκολο και προσπαθεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Ποιος είμαι; Που πάω; Με ποιον ταιριάζω; Αυτά τα ερωτήματα τα συναντάμε πάντα μπροστά μας όποιο δρόμο και αν διαλέξουμε.

Τι θα είχε απογίνει το ασχημόπαπο αν έμενε κολλημένο στην αποτυχία, προσπαθώντας να μιμηθεί τις ζωές των άλλων; Αυτό λοιπόν που πραγματικά πρεσβεύει το παραμύθι είναι πως ο κόσμος μας διαμορφώνεται απ’ όσα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Αν γνωρίζω στ’ αλήθεια ποιος είμαι και επιλέγω ελεύθερα τους ανθρώπους μου στη ζωή, θα μπορέσω ν’ αναπτύξω μία αισιόδοξη αντίληψη για τα πράγματα. Μόνο έτσι κάποιος μπορεί να αποκτήσει την αίσθηση της συμβολής του στον κόσμο και την πραγματική του αξία.

Οι παραπάνω ερμηνείες, γι’ αυτά τα δύο κλασικά παραμύθια, υποστηρίζονται από αρκετούς ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες. Η αξία των βιβλίων είναι μαγική! Ελπίζω να νοσταλγήσατε την ανάγνωση ενός παραμυθιού και να σας γεννήθηκε η περιέργεια να ξεφυλλίσετε ένα καλό βιβλίο . Ας αφήσουμε για λίγο το κινητό στην άκρη και ας προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε στη ζωή μας τις ιστορίες. Που ξέρετε; Μπορεί και να σας αλλάξουν τη ζωή. Πάντως εμένα μού την έχουν αλλάξει!

#books #TEDxAUAthens

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *