Ο πλανήτης μάς χρειάζεται!

Διανύοντας ήδη τις πρώτες ημέρες του 2020, και χωρίς να προλάβουμε καλά καλά να πούμε Καλή Χρονιά, αμέσως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ιστορία του πλανήτη μας. Το «σπίτι» μας βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η κλιματική απορρύθμιση αλλά και η αύξηση των φυσικών καταστροφών συνεχώς πολλαπλασιάζονται και ο απολογισμός της δεκαετίας δεν είναι άλλος παρά οδυνηρός.

 Μέσα στο 2019 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ, οι οποίες σκοπό είχαν να ενημερώσουν και να προειδοποιήσουν για την κατάσταση του πλανήτη μας. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ερευνητές εκτιμούν ότι, μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου. Ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες είναι ορισμένα μόνο από τα παγκόσμια φυσικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε για κάθε μισό βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει.

Our planet

Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το επίπεδο των θαλασσών αυξήθηκε κατά 15 εκατοστά τον 20ο αιώνα. Το λιώσιμο των πάγων επιφέρει σοβαρές αλλαγές απειλώντας παράκτιες περιοχές. Από το 2006 και μετά, οι πάγοι στη Γροιλανδία και την Αρκτική χάνουν κατά μέσο όρο 430 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Καθώς είναι δύσκολο κάποιος να φανταστεί για τι ποσότητες μιλάμε, απλά σκεφτείτε ότι το 1 δισεκατομμύριο τόνοι αντιστοιχεί με περίπου 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!

Στα τέλη του 2018 και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, έσπασε νέο ρεκόρ συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα. Η εκμετάλλευση των δασών και η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει ως αποτέλεσμα το 75% του χερσαίου και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος να έχουν επηρεαστεί, οδηγώντας 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών στην εξαφάνιση, με τα περισσότερα απ’ αυτά να αναμένεται να χαθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες!

Climate Change

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αυστραλία έρχεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη. Η τραγική ιστορία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και πάνω από 500 εκατομμύρια ζώα, λόγω της φωτιάς που έχει εξαπλωθεί. Στοιχεία δείχνουν πως το 1/3 του πληθυσμού των κοάλα της Νότιας Ουαλίας και εκατοντάδες μαρσιποφόρα έχουν εξαφανιστεί, με αμέτρητους εθελοντές να προσπαθούν να τα σώσουν και να τα βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο.

Δεν μπορώ να φανταστώ σε μερικά χρόνια από τώρα πως θα έχει διαμορφωθεί η ζωή πάνω στο πλανήτη μας. Είναι τραγικό το γεγονός πως, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τη ζωή μας στο μέλλον. Είναι φανερό πως δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για να σταματήσουμε αυτή την κλιματική αλλαγή.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και πραγματικά μπορούμε να ενημερωθούμε από παντού. Αυτό που λείπει είναι η δράση! Χρειάζεται λοιπόν να περάσουμε από την ενημέρωση στην πραγματική δραστηριοποίηση. Ο καθένας με το δικό του τρόπο μπορεί να αλλάξει το κόσμο. Ίσως ακούγεται ουτοπικό, αλλά αν κάνει ο καθένας ξεχωριστά από ένα μικρό βήμα σίγουρα θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

North Pole

Το να προσφέρεις αποτελεί το μεγαλύτερο αγαθό. Η βοήθεια που θα δώσεις σε κάποιον είναι ανεκτίμητη. Δεν θα του απλώσεις μόνο το χέρι για να ξεκινήσει αλλά θα τον αλλάξεις και ως άνθρωπο. Ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν! Το μόνο που χρειάζεται είναι η ευκαιρία. Γι’ αυτό λοιπόν, δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας και στους γύρω σας να αλλάξουν τη καθημερινότητά τους και συνάμα το μέλλον. Οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που σιγά σιγά θα διαμορφώσουν τη πορεία μας επάνω σ’ αυτό τον πλανήτη.

Βγείτε από το “comfort zone” που είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε. Τα εργαλεία υπάρχουν. Το θέμα είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Το «σπίτι» μας βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό συνεπάγεται πως και εμείς κινδυνεύουμε! Η αλλαγή θα έρθει από μέσα σας. Aυτή την χρονιά προσπαθήστε παραπάνω και δώστε την ευκαιρία, πρώτα στον εαυτό σας, και κάντε την αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο!

Be the change you want to see in the world…

 #saveourhome #TEDxAUAthens

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *