Πότε βγήκες τελευταία φορά με τον εαυτό σου;

Με αφορμή την πρόσφατη περίοδο εγκλεισμού, που ήρθε να ταράξει μια για πάντα τα «νερά» της καθημερινότητας μας, κληθήκαμε σε ατομικό επίπεδο να μελετήσουμε τον κύριο πρωταγωνιστή της νέας πραγματικότητας που μας παρουσιάστηκε. Και όχι δεν αναφέρομαι στον Covid-19, αλλά σε κάτι εξίσου «αόρατο» και ανεξερεύνητο για πολλούς: τον ίδιο μας τον εαυτό..

Θεωρώ πως οι πιο καθοριστικοί, για την πορεία της ζωής μας διάλογοι, είναι αυτοί που πραγματοποιούμε ασυναίσθητα σε προσωπικό επίπεδο. Σε μια εποχή που η κρίση αξιών είναι αδιαπραγμάτευτη και η τυποποίηση μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς πιο έντονη από ποτέ, ο άνθρωπος ολοένα και περισσότερο μαθαίνει να απομακρύνεται από τον εαυτό του, στην προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός από μια κοινωνία που περισσότερο φιμώνει παρά αναδεικνύει το διαφορετικό. Η έμφυτη ανάγκη μας να αποτελούμε μέρος ενός συνόλου αναπόφευκτα μας οδηγεί σε μια σειρά υποχωρήσεων και συμβιβασμών με αποτέλεσμα στην πορεία να αποποιούμαστε όλα αυτά τα οποία μας κάνουν μοναδικούς.

Σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που μόλις βιώσαμε, συνειδητοποιούμε πόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει το οικοδόμημα που τόσο μεθοδικά επιλέγουμε να χτίζουμε. Ο εφησυχασμός και η ανάγκη της αποδοχής προοδευτικά δίνουν την θέση τους σε κάτι πρωτόγνωρο και πολύ πιο σπουδαίο: το «ταξίδι» επανάκτησης του χαμένου μας εαυτού. Τότε μόνο ξεκινάει η πραγματική ανάπτυξη, η υγιής επιθυμία για εξέλιξη  και αυτοβελτίωση.

Το να περνάει ένας άνθρωπος χρόνο με τον εαυτό του δεν τον καθιστά μοναχικό. Αντίθετα, του δίνει την ευκαιρία να αναδιοργανώσει την σκέψη του, να αναπτύξει τα διάφορα ταλέντα και πτυχές του χαρακτήρα του, να κάνει όνειρα και να είναι πιο αποδοτικός και επωφελής στις κοινωνικές του συναναστροφές. Αυτή η τόσο σημαντική δραστηριότητα δυστυχώς αποτελεί taboo στην σημερινή κοινωνία, όπου η έλλειψη φαντασίας και η επικρότηση της μετριότητας αποτελούν πανάκεια.

Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις προς το καλύτερο, ο μόνος τρόπος για να το κάνεις είναι με το να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον άνθρωπο στον καθρέφτη. Η αλλαγή προϋποθέτει δυο πράγματα:να αποδεχτείς όλα αυτά τα οποία σε καθιστούν ξεχωριστό, θετικά και αρνητικά, ξεκινώντας ταυτόχρονα την αδιάκοπη προσπάθεια βελτίωσης του «εγώ». Αυτό δεν μπορεί να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη, καθώς αποτελεί μια συνεχή δοκιμασία θέλησης, που στην πορεία αναδεικνύεται σε τρόπο ζωής, που μόνο θετικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει.

Για αυτό πρωτού τα βάλεις με την μοίρα για την καραντίνα και την κάθε καραντίνα που θα σε βρεί στην ζωή, χαμογέλα για την ευκαιρία που σου δόθηκε να βγείς και να περάσεις ποιοτικό χρόνο με έναν παλιό γνώριμο: εσένα. Χρησιμοποίησε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να κρύβει μια δύσκολη συγκυρία και μετάτρεψε τα σε κίνητρο για να γνωρίσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου που ενδεχομένως για πολύ καιρό αγνοούσες. Το self-talk δίνει φτερά!

#TEDxAUAthens #self-talk #improveyourself

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *