Συναισθηματική Νοημοσύνη ή αλλιώς E.Q.

Hello TEDxάκια!

Το συγκεκριμένο άρθρο ασχολείται με ένα θέμα που σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει αλλά δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να το ψάξουμε παραπάνω. Συναισθηματική Νοημοσύνη λοιπόν ή αλλιώς EQ. Μπήκε επιτέλους ο αγαπημένος σε όλους Δεκέμβρης και οι μέρες πλησιάζουν για τα Χριστούγεννα! Το πνεύμα των Χριστουγέννων φυσικά χαρακτηρίζεται από αγάπη και γενναιοδωρία καθώς αυτή την εποχή προσπαθούμε όλοι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας!

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από πλήθος ερευνών και μελετών από κοινωνικούς επιστήμονες και ψυχολόγους, αναπτύσσεται ιδιαίτερα το κομμάτι της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Ένας όρος που έγινε γνωστός το 1995 από τον Daniel Goleman μέσα από το βιβλίο του “Emotional Intelligence: Why it can matter more than IQ”. Η νοημοσύνη αυτή περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  ● την ικανότητα αυτοεπίγνωσης,
  ● την δυνατότητα να βρίσκεις κίνητρα για τον εαυτό σου,
  ● να αντέχεις τις απογοητεύσεις,
  ● να επιλύεις διαφορές και να συνεργάζεσαι,
  ● να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις,
  ● να έχεις ενσυναίσθηση!

Ας σταθούμε όμως για λίγο στην λέξη ενσυναίσθηση. Όσο περισσότερο ανοικτοί είμαστε στα δικά μας συναισθήματα και σκέψεις, τόσο πιο ικανοί είμαστε στο να αντιλαμβανόμαστε και τα συναισθήματα των άλλων. Μιας λοιπόν που οι γιορτές πλησιάζουν και μπαίνουμε όλοι στο λεγόμενο “Christmas spirit”, θα μπορούσαμε να «εξασκήσουμε» λίγο τη συναισθηματική μας νοημοσύνη! Εξάλλου πως θα βοηθήσεις τον διπλανό σου αν δεν το κάνεις πρώτα με τον εαυτό σου; Ας δούμε πέντε απλά βήματα που μπορείς να εφαρμόσεις: 

  • Βήμα 1ο: Ανασκόπηση του εαυτού! Τι θέλεις να αλλάξεις; Είσαι ευχαριστημένος/η με τον εαυτό σου;
  • Βήμα 2ο: What’s your next step? Οργάνωσε τις σκέψεις σου και βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να πετύχεις!
  • Βήμα 3ο: Don’t give up! Μην τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Και να σας πω ένα μυστικό; Αν δεν κάνουμε λάθη, δεν θα μάθουμε ποτέ!
  • Βήμα 4ο: Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία! Καλύτερα πολλά μυαλά παρά ένα!
  • Βήμα 5ο: Μπες στην θέση του άλλου!

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα περιμένεις σε μία στάση λεωφορείου ή θα περπατάς για να φτάσεις στην δουλειά σου, κοίταξε τον κόσμο γύρω σου. Προσπάθησε να τον καταλάβεις. Ψάξε αυτό που θέλεις να πετύχεις για τα φετινά Χριστούγεννα! Βάλε ένα στόχο και μέρα με την μέρα καλλιέργησε τον εαυτό σου. Πίστεψέ με· το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό!

It’s beginning to look a lot like Christmas…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *