Τα μυστικά μιας καλής παρουσίασης

Αυτή την περίοδο που περνάμε στο σπίτι είναι καλό να την αξιοποιήσουμε για να αναθεωρήσουμε καταστάσεις, αλλά και να κατακτήσουμε πολύτιμη γνώση. Φαντάζομαι πως, ως φοιτητές, οι περισσότεροι από εσάς θα συνεχίζετε online μαθήματα και θα διαβάζετε για να τελειώσετε εργασίες. Είναι καλή ευκαιρία, λοιπόν, να εξασκήσετε τα λεγόμενα soft skills! Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνετε μια προφορική παρουσίαση, ως μέρος της γενικότερης αξιολόγησης σας, τόσο στο πανεπιστήμιο όσο στην επαγγελματική σας πορεία αργότερα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Το να γνωρίζετε και να κατανοείτε πλήρως το θέμα της παρουσίασης, είναι μια βασική προϋπόθεση. Πριν ξεκινήσετε μία παρουσίαση είναι καλό να έχετε μελετήσει το περιεχόμενό της. Σίγουρα το θέμα είναι αυτό που θα καθορίσει την ροή της σκέψης σας και αυτό που θα δώσει το έναυσμα να ασχοληθείτε με όρεξη. Είναι σημαντικό να είναι ενδιαφέρον όχι μόνο για το κοινό σας, αλλά πρώτα για εσάς τους ίδιους.

Πάμε λοιπόν, να δούμε κάποια βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή παρουσίαση!

Αποφασίστε τι θέλετε να πείτε και σκεφτείτε σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το παρουσιάσετε. Η χρήση Power Point είναι μία εύκολη λύση που θα σας δώσει την ευκαιρία να προσθέσετε εικόνες στην παρουσίαση. Μη φορτώσετε το κοινό σας με πολλές λεπτομέρειες, θα χαθεί η ουσία του μηνύματος σας. Τα γραφήματα και το φωτογραφικό υλικό είναι ευχάριστα για το κοινά σας σε σύγκριση με μεγάλα κατεβατά λέξεων. Τα κεντρικά σημεία της παρουσίασής σας πρέπει να έχουν μία λογική ροή. Το ένα να οδηγεί στο άλλο.

Ξέρατε για τον μαγικό αριθμό 3; Μην προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε πάνω από 3 κύρια σημεία στην παρουσίασή σας. Επαναλάβετε καθένα από αυτά 3 φορές. Είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι το κοινό σας θα εμπεδώσει ποια είναι τα κύρια σημεία της παρουσίασής σας.

Η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο! Το να μάθετε να ρυθμίζετε την αναπνοή σας αποτελεί ενδεχομένως την πιο σημαντική ικανότητα για να κάνετε μία σωστή παρουσίαση. Πριν από αυτή, πάρτε βαθιές ανάσες ώστε να παρέχετε στον εαυτό σας τη δύναμη να κάνετε την παρουσίαση χωρίς να λαχανιάσετε.

Η εναλλαγές στην ένταση της φωνής σας είναι ένα καλό εργαλείο για να διατηρήσετε την προσοχή του κοινού. Να θυμόσαστε ότι πρέπει να σας ακούνε όλοι που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κουφάνετε αυτούς που κάθονται στα πρώτα καθίσματα. Ο τόνος της φωνής σας πρέπει να είναι φιλικός και ζεστός. Σε καμία περίπτωση να μην είσαστε επιθετικοί.

Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν πηγή έμπνευσης για ορισμένους ομιλητές που έχουν ζήσει την εμπειρία του TED και αντίστοιχα ενός TEDx event. Ας γνωρίσουμε δύο από αυτούς!

Έχετε αισθανθεί ότι μιλάτε, αλλά κανείς δεν σας ακούει; Ο Julian Treasure για να σας βοηθήσει να διορθώσετε αυτό το εκνευριστικό γεγονός, επιδεικνύει, στην ομιλία του στο TEDGlobal 2013, μερικές χρήσιμες φωνητικές ασκήσεις, μοιράζεται συμβουλές για το πώς να μιλήσει κάποιος μπροστά σε μεγάλο κοινό και προσφέρει το όραμά του για έναν κόσμο ακρόασης και κατανόησης. 

Julian Treasure

Ο David JP Phillips έχει γίνει ο κορυφαίος στην τέχνη της παρουσίασης. Είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Presentationsteknik.com. Είναι επίσης συγγραφέας του πρωτοποριακού βιβλίου “How To Avoid Death By PowerPoint” που δημοσιεύθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. Μέσα από την ομιλία του, στο TEDxStockholm 2014, παρουσιάζει τους πλέον κατάλληλους τρόπους παρουσίασης μέσα από ένα Power Point. Ποια χρώματα είναι αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούμε; Είναι καλύτερο το κείμενο από την εικόνα;

David JP Phillips

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω links και να εξασκήσετε τα presentation skills σας!

 https://www.youtube.com/watch?v=eIho2S0ZahI

https://youtu.be/Iwpi1Lm6dFo

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες TEDx ομιλίες στα social media μας!

“Visualize yourself giving the entire speech as a controlled, confident speaker.” _ Ibrahim Mustapha, The Confident Speaker: Tools to Overcome Your Fear in Public Speaking

#TEDxAUAthens #presentation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *