Τα 4 σφάλματα της Μνήμης!

Σίγουρα έχετε καταλάβει πως η ανθρώπινη μνήμη έχει αρκετές αδυναμίες. Πολλές φορές έχει τύχει να ξεχάσουμε πράγματα, όπως πού αφήσαμε τα κλειδιά μας. Υποθέστε ότι προετοιμάζεστε για να βγείτε το βράδυ και μέσα στο άγχος και την βιασύνη σας, τοποθετείτε τα κλειδιά σας σε ένα ασυνήθιστο σημείο και μετά ξεχνάτε πού τα βάλατε. Τα σφάλματα της μνήμης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 4 «αμαρτήματα», που είναι “το κόστος το οποίο πληρώνουμε” για τα πλεονεκτήματα που επιτρέπουν στη μνήμη να λειτουργεί, συνήθως, τόσο καλά.

Μερικά από αυτά τα σφάλματα αντικατοπτρίζουν την αδυναμία να αποθηκεύσουμε ή να ανασύρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε. Σύμφωνα με μελέτες, ξέρουμε πλέον ότι οι αναμνήσεις εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Η μνήμη αποτελεί την ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου. Για να δούμε όμως τι την εμποδίζει στο να καταφέρει να λειτουργεί σωστά;  

Προδρομική παρεμβολή: αναφέρεται σε καταστάσεις κατά τις οποίες η προγενέστερη μάθηση εμποδίζει τη μνήμη να αφομοιώσει πληροφορίες που ανακτήθηκαν αργότερα.

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε την ίδια θέση στάθμευσης κάθε μέρα στη δουλειά ή στο πανεπιστήμιο, πιθανότατα έχετε πάει να βρείτε το αυτοκίνητό σας και έχετε μείνει εκεί μπερδεμένοι από την ανάμνηση ότι το σταθμεύσατε εκεί τις προηγούμενες μέρες.

Αφηρημάδα: η διακοπή της προσοχής που οδηγεί σε αστοχία της μνήμης.

Τι κάνει τους ανθρώπους αφηρημένους; Μια κοινή αιτία είναι η έλλειψη προσοχής. Η προσοχή παίζει σημαντικό ρόλο στην κωδικοποίηση των πληροφορίων και στη μνήμη. Ένας διάσημος τσελίστας έβαλε το αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων τσέλο του στο πορτμπαγκάζ ενός ταξί. Έφτασε στον προορισμό του, πλήρωσε τον οδηγό και βγήκε από το ταξί ξεχνώντας να το πάρει. Μερικά λεπτά αργότερα, και αφού συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, ειδοποίησε την αστυνομία και πήρε πίσω το μουσικό όργανο.

Σίγουρα σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό δώστε βάση στην προσοχή σας!

Ανάσχεση: η αποτυχία ανάκτησης πληροφοριών που βρίσκονται στη μνήμη, παρόλο που προσπαθείτε να τις επαναφέρετε.

Έχετε ποτέ προσπαθήσει να ανακαλέσετε το όνομα ενός διάσημου ηθοποιού ή τον τίτλο ενός βιβλίου που έχετε διαβάσει και να αισθάνεστε ότι η απάντηση βρίσκεται στην άκρη της γλώσσας σας, τριγυρίζει κάπου μέσα στο κεφάλι σας, αλλά προς το παρόν δεν μπορείτε να την πείτε; Η πληροφορία που ψάχνετε έχει αποθηκευτεί, μην ανησυχείτε! Βιώνεται όμως ολόκληρη αποτυχία ανάσυρσης, η οποία καθιστά αυτόν το μνημονικό Ιό ιδιαίτερα ενοχλητικό. Συμβαίνει συχνότερα όσο μεγαλώνουμε και είναι ένα κοινό παράπονο στα άτομα 3ης ηλικίας.

Μεροληψία: οι στρεβλωτικές επιρροές της παρούσας γνώσης, των πεποιθήσεων και των συναισθημάτων στην ανάκληση παλαιότερων εμπειριών.

Πώς ένα συναισθηματικό τραύμα επηρεάζει την μνήμη; Μερικές φορές, αυτό που θυμούνται οι άνθρωποι από το παρελθόν, αποκαλύπτει πολύ λιγότερα για το τι πραγματικά συνέβη και περισσότερα για το τι σκέφτονται, αισθάνονται ή πιστεύουν αυτή τη στιγμή. Μια λυπημένη διάθεση μπορεί να επηρεάσει τις αναμνήσεις σας για εμπειρίες που, ενδεχομένως, δεν ήταν τόσο θλιβερές.

Τα παραπάνω πιστεύετε πως είναι αδυναμίες ή αρετές της μνήμης;

Η Jill Price έχει άμεση ανάκληση κάθε ημέρας της εβδομάδας για οποιαδήποτε ημερομηνία στη ζωή της από όταν ήταν περίπου 11ετών. Οπότε οι αδυναμίες της μνήμης είναι μάλλον αρετές σύμφωνα με την περίπτωση της Jill. Η ίδια άλλωστε έχει δηλώσει πως το να θυμάσαι τα πάντα είναι εφιαλτικό και πολλές φορές κουραστικό.

Θα θέλατε να θυμάστε όλες τις αναμνήσεις σας με κάθε λεπτομέρεια; Νομίζω πως θα ήμασταν σε μία μόνιμη ανησυχία και δεν θα μπορούσαμε να απολαύσουμε καινούργιες εμπειρίες. Ευτυχώς που τα παραπάνω σφάλματα μας υπενθιμίζουν πως κανένας δεν είναι τέλειος!

“Memory is the diary we all carry about with us.” ― Oscar Wilde

#TEDxAUAthens #memory

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *