Τι να κάνεις όντας στα 20s σου;

Γεια σας,

Είμαι η Στεφανία και ναι, ήρθε η ώρα να γράψω κι εγώ σ’αυτό το blog!

Οι συνθήκες μπορεί να μην είναι οι πιο ευοίωνες, ωστόσο είναι αυτές οι συνθήκες που προσωπικά μ’ έκαναν να αναλογιστώ και να αναθεωρήσω για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που μέχρι προ λίγου θεωρούσα δεδομένα. Η παύση απ’ την ασθματική πραγματικότητα της καθημερινότητας και μάλιστα στην πολύβουη πρωτεύουσα, λειτούργησε σαν μια εσωτερική παύση και ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επαναπροσδιορισμό των “θέλω” και των προτεραιοτήτων μου.

Όλα ξεκίνησαν από τη σκέψη “είμαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα” και ακολούθως ήρθε η επόμενη και η επόμενη “Γιατί τι έκανες πριν;”, “Τι είναι αυτό, πέρα από τους δικούς σου ανθρώπους, που σου λείπει τόσο πολύ;”. Θέλετε η κοινωνική απομόνωση, θέλετε ο καταιγισμός σκέψεων, άρχισα να κάνω τα σχέδια μου για το μέλλον “έξω από το σπίτι”.

Είμαι 20, έχω όλη τη ζωή στα πόδια μου σκέφτηκα! Μήπως είστε κι εσείς στα 20s σας; Μήπως είναι τώρα η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε ό,τι περνάει από το μυαλό σας;

Ξεκινήστε κάτι!

Μπορεί να είναι ένα σεμινάριο σε ένα αντικείμενο με το οποίο θέλατε ανέκαθεν να ασχοληθείτε όπως μια αθλητική δραστηριότητα, ένα βιβλίο, ένα TEDx event  ή ακόμα και μία επιχείρηση! Η ενασχόληση με κάτι από αυτά, αναπόφευκτα, είναι μια πηγή γνώσεων και εξέλιξης, αλλά και μια εμπειρία που μπορεί να αποβεί χρήσιμη για το μέλλον!

Ζήστε μία περιπέτεια!

Δε θα έχετε ξανά την ευκαιρία να είστε τόσο ξέγνοιαστοι, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο ευθυνών. Αδράξτε την λοιπόν, πάρτε το χρόνο, είτε είναι 5 μέρες είτε 1 μήνας για μια εντελώς απρόσμενη, για τα δεδομένα σας, εμπειρία. Σκεφτείτε ποια είναι η ζώνη άνεσης σας, σας αρέσει να είστε σ’ αυτή;

Αν όχι, τότε μία δουλειά στο εξωτερικό ή κάπου που δεν έχετε ξαναπάει, ένα οδικό ταξίδι, Erasmus δεκαήμερα ή εθελοντισμός σ’ αυτό που σας ευαισθητοποιεί περισσότερο είναι μερικές από τις εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Αποφασίστε απλά τι σας “ιντριγκάρει” και επιδοθείτε σε αυτό.

Γνωρίστε ανθρώπους. Μην ντρέπεστε!

Είμαι κι εγώ από αυτούς που δε λένε πολλά, που δε θα πάρουν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν συζήτηση αλλά…  εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΆ! Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε, οι συζητήσεις μας, μια πληροφορία ή μια εμπειρία που θα μοιραστούμε μαζί τους μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Όσοι από εμάς, φοιτούμε σε κάποιο πανεπιστήμιο είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουμε φίλους. Δε θα υπάρξει ποτέ ξανά η ώρα που θα υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι γύρω μας, μαθαίνοντας μαζί μας και με τους οποίους θα μπορούμε να έχουμε άμεσες σχέσεις.

 Για μένα, είμαστε σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποί μας, γι’ αυτό γνωρίστε, πάρτε από αυτούς και δώστε σ’ αυτούς!

Μη φοβάστε να αλλάξετε κατευθύνσεις!

Δε σ’ αρέσει η σχολή σου; Άλλαξέ την! Δε σ’ αρέσει η δουλειά σου; Άλλαξέ την! Ό,τι κι αν είναι αυτό που δε σε κάνει να νιώθεις καλά και σε πτοεί, ξέρεις ποια είναι η απάντηση.  Δεν είναι εύκολο να περάσεις από τα λόγια στην πράξη, η σκέψη “έκανα τόσο κόπο για να φτάσω μέχρι εδώ, πέρασαν τόσα χρόνια” σε τριβελίζει.

Ωστόσο, είσαι στα 20και σου και έχεις παραπάνω από τα τριπλάσια χρόνια που έχεις ήδη ζήσει, μπροστά σου! Θες να τα ζήσεις, μετανιώνοντας που δεν έκανες  την αλλαγή όταν ήσουν νέος; Αν θέλεις να πάρεις μια λογική απόφαση, αγνόησε τη μέχρι τώρα συσσωρευμένη δαπάνη και κάνε αυτό που πραγματικά θες. Δε θα το μετανιώσεις!

Ψάξου!

 Ψάξε, έξω και μέσα σου. Ταξίδεψε, βγες έξω, δες, δοκίμασε. Τα 20 είναι η ηλικία  που έχεις το χρόνο και την ελευθερία να το κάνεις. Διάβασε κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον, έστω και λίγο, άκου μουσική, πήγαινε σε συναυλίες, σε εκθέσεις και μουσεία. Ανακάλυψε!

Είσαι στα 20s σου, άνοιξε τα μάτια σου, πάρε μια γεύση από διαφορετικές εμπειρίες και παρατήρησε πως αντηχούν μέσα σου. Χτίσε τον εαυτό σου, όπως ονειρεύεσαι. Μπορείς!

#TEDxAUAthens

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *