Χορέψτε γιατί χανόμαστε!

Όπως όλοι γνωρίζετε, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο κοιτάζοντας συνεχώς μία οθόνη. Σίγουρα έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να κοιτάζει το κινητό χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Πλέον έχουμε κλειστεί στο μικρόκοσμο της οθόνης αυτής και αδυνατούμε να συμμετέχουμε σε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο.

Το smartphone έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Η μεγαλύτερη ζημιά υπόκειται στην κοινωνική συναναστροφή. Η κινητή τεχνολογία έχει αλλάξει δραστικά τα πολιτιστικά πρότυπα και τις ατομικές συμπεριφορές. Προσωπικά, έχει τύχει να πάω σε πάρτι και να είναι όλοι απασχολημένοι στα κινητά χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους.

Έχει χαθεί η έννοια της επικοινωνίας και οι περισσότεροι δε μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από διαφορετικές μορφές. Μία από αυτές είναι και ο χορός! Έχετε παρατηρήσει πως πλέον σε κανέναν δεν αρέσει να χορεύει στα πάρτι; Οι περισσότεροι δικαιολογούνται πως δεν ξέρουν και γυρνάνε με αμηχανία το κεφάλι πάλι πίσω στην οθόνη του κινητού τους.

Ο χορός είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη μορφή έκφρασης στην οποία επιδόθηκε ο άνθρωπος. Σε κάθε αρχαία κουλτούρα, από την Αίγυπτο και την Ινδία μέχρι την αρχαία Ελλάδα, υπάρχουν μαρτυρίες πως ο χορός είχε μεγάλη σημασία για την κοινωνική συναναστροφή και αποτελούσε από τότε μία μορφή έκφρασης συναισθημάτων. Η χαρά, ο θυμός και η λύπη μπορούν να εκφραστούν μέσα από την κίνηση του σώματος.

Στην σύγχρονη κοινωνία ο χορός χρησιμοποιείται και σαν ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η τέχνες έχουν δείξει πως βοηθούν στην ψυχική ισορροπία και ηρεμία. Οι χοροθεραπευτές ειδικεύονται πάνω σε τεχνικές χοροθεραπείας και εντάσσουν την κίνηση ως ένα εργαλείο που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη και έχει τη δύναμη να βελτιώσει τον τρόπο ζωής μας. Αναλογιστείτε, λοιπόν, πώς μέσα από την κίνηση μπορείτε να δώσετε μία καλύτερη πορεία στη ζωή σας και γενικότερα στη νοοτροπία σας. Ενδεικτικά, σας παραθέτω 4 λόγους για τους οποίους αξίζει να αφεθείτε και να χορέψετε:

Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση: Οποιοδήποτε είδος χορού και αν επιλέξετε, σίγουρα θα δυναμώσει το σώμα σας. Μην ξεχνάτε πως τονίζει τους μυς σας χωρίς να τους κάνει μεγαλύτερους από τα φυσιολογικά δεδομένα.

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση: Ο χορός μπορεί να λύσει προβλήματα όπως είναι η συστολή, η μοναξιά, η θλίψη και η ντροπή. Όλοι μπορούν να χορέψουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Επίσης, δε χρειάζεται να φοβάστε ότι κάνετε κάτι λάθος, το νόημα αποτυπώνεται στην έκφραση των δικών σας συναισθημάτων.

Βοηθάει στην κοινωνικοποίηση: Όπως ανέφερα και παραπάνω, μέσα από το χορό σε ομάδες μπορεί ο καθένας να διευρύνει τον κύκλο των φιλικών του σχέσεων. Γνωρίζεις καινούργια πρόσωπα και συμμετέχετε μαζί σε μια δημιουργική και όμορφη διαδικασία.

Ο χορός μας κάνει εξυπνότερους: Η εκμάθηση και η σωστή εκτέλεση των βημάτων διεγείρουν την εγκεφαλική δράση μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, και άλλων μορφών άνοιας. 

Μέσα από το χορό, λοιπόν, μπορούμε να καλυτερέψουμε τη ζωή μας και να ξεφύγουμε από την απομόνωση που μας προσφέρει ο κόσμος της τεχνολογίας. Μη διστάσετε να ξεκινήσετε να χορεύετε στα πάρτι, όσο περίεργο και αν φαίνεται στους υπόλοιπους. Σίγουρα θα βρείτε οπαδούς και θα παρασύρετε τους υπόλοιπους να σας ακολουθήσουν. Αρκεί να κάνετε το πρώτο βήμα και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αβίαστα!

Dance like nobody’s watching

#TEDxAUAthens #keepondancing

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *