Not your typical “new year’s resolutions” list

Το 2019 είναι εδώ! Το καλοδεχόμαστε και ευχόμαστε να είναι γεμάτο ευτυχία, υγεία, δημιουργία, χαρά, υπομονή και επιμονή! Είναι η περίοδος που όλοι λίγο-πολύ θέτουν τους στόχους τους, για να είναι καλύτερη η νέα χρονιά. Είτε επειδή είσαι όντως έτοιμος για αλλαγές και η νέα χρονιά είναι η αφορμή σου για να ξεκινήσεις, είτε επειδή έχεις επηρεαστεί από όλους τους γύρω σου και τα “new year, new me”, καταλήγεις να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να αλλάξεις, με σκοπό να βελτιωθείς την φετινή χρονιά.

Εγώ θα πω, πως οι βαρύγδουπες δηλώσεις για ριζικές αλλαγές είναι άχρηστες και περιττές. Τη στιγμή που τις κάνεις, ξέρεις ότι δεν θα κρατήσουν… Τις πιο σημαντικές αλλαγές δεν χρειάζεται να τις ανακοινώσεις, χρειάζεται απλά να κάνεις ένα κλικ στο μυαλό σου. Μπορείς όμως να δεις την αλλαγή του χρόνου σαν μια ευκαιρία για να κάνεις λίγο καλύτερη την καθημερινότητα σου, σαν μια αφορμή για να αντιμετωπίσεις κάποια αδυναμία σου, να κόψεις κάποια «κακή» συνήθεια, με σκοπό να φροντίσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου…

Οι τρόποι να το πετύχεις; ΑΠΕΙΡΟΙ. Πάρε μερικές ιδέες:

1. Μπορείς φέτος να διαχειριστείς καλύτερα ένα ελάττωμα σου.

Εάν αργείς στα ραντεβού σου, μην σου επιτρέψεις να ξανασυμβεί αυτό. Βάλε στόχο

κάθε φορά να έχεις πρόγραμμα, σκέψου το χρόνο που χρειάζεσαι για να ετοιμαστείς,  για να φτάσεις στο σημείο συνάντησης και να ξεκινάς μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Εάν είσαι επιπόλαιος, στόχευσε στο να σκεφτείς 2 και 3 φορές πριν πάρεις μια απόφαση, ανεξαρτήτως της σημαντικότητας της, για να εξασκηθείς.

Εάν είσαι σπάταλος προσπάθησε να περιοριστείς σε ένα συγκεκριμένο μηνιαίο  budget και να μην το υπερβαίνεις, σημείωνε τα έξοδα σου ώστε να μην παρασύρεσαι τόσο εύκολα.

2. Μπορείς να οδηγηθείς σε μια κλισέ  “new year’s resolution”, που είναι ταυτοχρόνως μια πολύ σημαντική απόφαση…

Να κόψεις μια βλαβερή συνήθεια. Είτε αυτή είναι το κάπνισμα, είτε οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καφέ, αναψυκτικών ή γλυκών, εάν έχεις καταλάβει ότι δεν σου κάνει καλό, κόψε αυτή τη συνήθεια «μαχαίρι» ή περιόρισε τη στα φυσιολογικά πλαίσια! Μόλις αποδείξεις στον εαυτό σου ότι έχεις τη δύναμη να το καταφέρεις, θα πιστέψεις ότι μπορείς να καταφέρεις πραγματικά τα πάντα!

Εάν δυσκολεύεσαι «να κάνεις τα λόγια, πράξεις» σου έχω και ένα πιο «χειροπιαστό» τρόπο να καταφέρεις τους στόχους σου. Μπορείς να ακολουθήσεις έναν κανόνα που έχουν αποδείξει έρευνες, βάσει της λειτουργίας του εγκεφάλου, γνωστό και ως 21/90. Η εξήγηση του είναι απλή. Χρειάζεσαι 21 συνεχόμενες μέρες για να «χτίσεις» μια συνήθεια, και συνεχίζοντας μέχρι τις 90 μέρες, θα σου έχει γίνει τρόπος ζωής.

Πόσο δύσκολο είναι να τηρήσεις μια απόφαση ΣΟΥ για 21 μέρες; Είναι στο χέρι σου, να το κάνεις πανεύκολο!

3. Μπορείς στους φετινούς στόχους να συμπεριλάβεις μια νέα συνήθεια που θα σε ανανεώσει.

 Μην τρέξεις να κάνεις συνδρομή στο γυμναστήριο αν δεν πιστεύεις ότι θα πας, κάνε μια έρευνα και βρες κάτι που σου ταιριάζει, αυτό μπορεί να είναι πολεμικές τέχνες,

χορός, cross fit, κάποιο ομαδικό άθλημα, κ.α.!

Ψάξε μια εθελοντική ομάδα, με ένα σκοπό που σε ενδιαφέρει, και αυτόματα θα νιώσεις παραγωγικός και ανανεωμένος από το νέο περιβάλλον που θα σε κινητοποιήσει!

Ξεκίνα αυτά τα σεμινάρια που όλο κοιτάς και δεν παίρνεις ποτέ την απόφαση! Ή ψάξε κάτι που θα σε ενδιέφερε και θα διεύρυνε τους ορίζοντες σου! Μπορείς να βρεις από σεμινάρια μαγειρικής, φωτογραφίας, ζωγραφικής, μέχρι πρώτων βοηθειών,  προγραμματισμού ή soft skills!

4. Μπορείς φέτος να απελευθερωθείς από ότι σε φρενάρει.

Π.χ.1: stop overthinking!

Όλοι είμαστε υπερβολικοί σε κάποιες καταστάσεις και καλά κάνουμε, εάν όμως τείνεις να υπεραναλύεις τα πράγματα πολύ συχνά, συλλογίσου πόσο πολύτιμο χρόνο και ενέργεια χάνεις με περιττή γκρίνια και άσε αυτή τη συμπεριφορά να φύγει με το 2018!

Π.χ.2: Σταμάτα να περιμένεις μόνο από τους άλλους να σε κάνουν να νιώσεις ευτυχία και πληρότητα.

 Όλα είναι στο χέρι σου και στο πως τα διαχειρίζεσαι. Σταμάτα να παραπονιέσαι για ό,τι σε ενοχλεί και ξεκίνα να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, μην μένεις στα λόγια! Βήμα- βήμα θα δεις τη διαφορά που επιθυμείς!

Π.χ.3: Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου.

Να είσαι αληθινός με τους γύρω σου. Μην κρατάς πράγματα μέσα σου. Να εκφράζεις την χαρά, την ευγνωμοσύνη αλλά και την λύπη σου στους κοντινούς σου ανθρώπους! Η κάθε στιγμή είναι μοναδική και δεν ξαναγυρίζει, οπότε μην κάνεις οικονομία στο να πεις: «Ευχαριστώ», «Είμαι εδώ για σένα», «σήμερα πέρασα ωραία», «θέλω να μοιραστώ μαζί σου αυτό….» κτλ.

Μην κρατάς κακία, προτίμησε να λύσεις μια παρεξήγηση εκείνη τη στιγμή, μην την αφήνεις να σε βαραίνει!

Φυσικά όλα αυτά είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός που είναι έτοιμος, και θέλει απλά ένα σκούντημα για να ξεκινήσει τη νέα χρονιά δυναμικά!

Στόχους θέτουμε καθημερινά ανεξαρτήτως ημερομηνίας και το θέμα είναι να προσπαθούμε για την επίτευξή τους, ανεξαρτήτως του πόσο χρόνο θα χρειαστούμε!

Όλη η ομάδα του TEDxAUAthens εύχεται,

Happy New Year!

Με πολλές ideas worth spreading!

  • Alexandra Koutsoukou

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *