Interview with … just check it out

 

Το blog του TEDxAUAthens είναι έτοιμο, αλλα πώς να το αρχίσεις; Τι να πεις σε όσους ξέρουν την ομάδα και για το event που διοργανώσαμε πέρυσι και τι να πρωτοπείς σε όποιον δεν έχει ιδέα… Σίγουρα αρκεί μια βόλτα στο social media μας ” TEDxAUAthens ” σε Facebook , Instagram & LinkedIn , και ένα κλικ στο περσινό μας site  , αλλά τα πιο spicy; Μπορεί η βόλτα στα social media να είναι αρκετή για να μάθεις το TEDxAUAthens, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείς να μάθεις! Από ποιους ; Κάποιους που μπορείς εύκολα να τους θεωρήσεις συνδετικούς κρίκους. Και ποιοι είναι; Δεν θα τους κρύψουμε άλλο, αρκεί να κάνεις ένα scroll down!

Καλησπέρα παιδιά! Αρχικά, θα ήθελα να πούμε στους αναγνώστες μας ποιοί είστε. Ο Δημήτρης Κιρμουτσέλης, είναι ο ιδρυτής του TEDxAUAthens, περσινός Curator, ενώ φέτος έχει τον ρόλο του coach για τον φετινό Curator, Κωνσταντίνο Ευαγγελάτο, που πέρυσι ήταν στην διοργανωτική ομάδα ως Director.

Η σημερινή μας συζήτηση αφορά φυσικά το TEDx, όπως εσείς το βιώνετε.

 

 1. Δημήτρη, πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να διοργανώσεις το πρώτο TEDxAUAthens πέρυσι;

 

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε όταν παρακολούθησα κατά τύχη ένα TEDx event, του πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκεί είδα πώς μοιράζονταν τις ιδέες τους τα παιδιά, πώς λειτουργούσε το όλο concept και η ομάδα, αλλά κυρίως έβλεπα την χαρά που είχαν πάρει από αυτό! Γενικά ήταν κάτι που έλειπε και από εμένα τον ίδιο, αλλά και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οπότε αυτή η σπίθα ήταν και η αρχή. Είχα μια πολύ καλή παρέα στο Γεωπονικό, η οποία πραγματικά ήθελε να με βοηθήσει, οπότε άρχισα τις διαδικασίες όπως έπρεπε και έτσι ξεκίνησε να λειτουργεί το event.

 

 1. Πώς επέλεξες τον Κωνσταντίνο για να πάρει την θέση του  Curator φέτος;

 

Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα παιδί που ξεκίνησε ως Director στο Production, αλλά δεν ήθελε να δουλεύει μόνο εκεί! Έβλεπα ότι είχε αυτό το σπινθηροβόλο βλέμμα και γούσταρε πραγματικά να δουλέψει και για το μάρκετινγκ, να δει πως είναι, είχε απορίες για τις χορηγίες και γενικά του άρεσε παρά πολύ το όλο concept του event. Οπότε μόνο και μόνο με την θέληση που είχε για να λειτουργήσει αυτό το event πέρυσι, έγινε φέτος ο Curator!

 

 1. Κωνσταντίνε, πώς ξεκίνησες πέρυσι στο TEDx και πώς αποφάσισες να δεχτείς την υπεύθυνη θέση του Curator φέτος;

 

Γενικότερα πέρυσι η συμμετοχή μου ξεκίνησε ως ένα τυχαίο γεγονός, μια μέρα ο Δημήτρης απλά μας είπε: «ξέρετε θέλω να φέρω το TEDx στο γεωπονικό» και εγώ είπα «οκ!» χωρίς να διστάσω. Κατά καιρούς είχα παρακολουθήσει κάποιες ομιλίες και λέω, «γιατί όχι;». Μετά από αυτό, μόλις οργανώθηκε και η υπόλοιπη ομάδα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε!

Ήμουν στο Production όπως είπε και ο Δημήτρης και παρόλο που υπήρξαν και δυσκολίες στην διοργάνωση, ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία!

Όταν ο Δημήτρης μου πρότεινε να γίνω Curator σκάλωσα λίγο στην αρχή, δεν το περίμενα! Αλλά χάρηκα παρά πολύ, γιατί αυτό που είπε, ότι ήθελα να είμαι χωμένος παντού ήταν αλήθεια… οπότε είναι μια θέση που μου ταιριάζει απόλυτα!

 1. Ήταν εύκολο πέρυσι που διοργανώθηκε το πρώτο event, να πείσετε ομιλητές και χορηγούς αλλά και την ίδια την ομάδα;

 

Δημήτρης: Όλες οι διαδικασίες που γίνονταν, δυστυχώς η ευτυχώς ήταν κάτι στο οποίο δεν είχαμε εμπειρία και νιώθαμε ότι υπάρχει κάτι σαν «ομίχλη» που μας εμπόδιζε να δούμε μπροστά… Βλέπαμε μόνο το παρόν και προσπαθούσαμε να ανταπεξέλθουμε στο εκάστοτε κομμάτι. Όμως για τις χορηγίες πχ, στη συνεχεία προστεθήκαν άτομα που είχαν μια προηγουμένη εμπειρία και μας βοηθήσαν πολύ! Όπως και στους άλλους τομείς, στο Delegate Services και στο Experience, και πραγματικά ήταν κάτι που «ήρθε και έδεσε» και στο κομμάτι της παρέας! Γενικότερα, το TEDx είναι ένα ευρέως γνωστό event στο οποίο ο καθένας μπορεί να έρθει να μιλήσει και είναι παρά πολλοί αυτοί οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν, να μιλήσουν για τις ιδέες τους και να τις διαδώσουν! Κάτι που θεωρούν πολύ σημαντικό, όπως και εμείς!

 

 1. Ποιοί είναι οι στόχοι για το φετινό event;

 

Κωνσταντίνος: Φέτος γενικά στόχος μας είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Όπως είπε ο Δημήτρης, στο πρώτο event υπήρχε μια «ομίχλη», αλλά πιστεύω πως μετά την περσινή εμπειρία ο δρόμος άνοιξε και αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος μας πέρυσι! Φέτος λοιπόν, αποσκοπούμε σε ένα βήμα παραπάνω σε όλα τα επίπεδα!

Δημήτρης: Στόχος για μένα, είναι αυτός που ήταν και πέρυσι, αλλά και ο απώτερος στόχος του event γενικότερα και είναι ο εξής: τόσο τα παιδιά που θα κάνουν την διοργάνωση αλλά και τα παιδιά που θα έρθουν να το παρακολουθήσουν να πάρουν κάτι το οποίο θα τους μείνει αξέχαστο! Κάτι που θα τους δώσει μια πραγματική εμπειρία και θα νιώσουν όπως είχα νιώσει εγώ στο πρώτο TEDx που είχα πάει. Δηλαδή να βγει αυτή η σπίθα, του να κάνουν κάτι δικό τους σε οποιοδήποτε κομμάτι, όχι συγκεκριμένα δικό τους event αλλά οτιδήποτε. Να ακούσουν ομιλητές και να σκεφτούν «ώπα κάτσε πρέπει να κάνω και εγώ κάτι για αυτή την κοινωνία και για τον ίδιο μου τον εαυτό».

 

 1. Για ποια φάση της διοργάνωσης έχετε την περισσότερη αγωνία και για ποια ανυπομονείτε περισσότερο;

 

Κωνσταντίνος: Εντάξει ανυπομονησία υπάρχει γενικά… Από το να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες, να κλείσουν οι πρώτοι ομιλητές και χορηγοί. Το άγχος, που είναι κοινό για όλους, είναι να βγει το αποτέλεσμα! Αυτό περιμένουμε όλοι, να δούμε τι θα καταφέρουμε να βγάλουμε στο τέλος.

Δημήτρης: Επειδή το έχω ζήσει ήδη μια φορά σαν Curator, νομίζω ότι η διαδικασία η οποία με ενθουσιάζει περισσότερο και πραγματικά περιμένω να την ζήσω πως και πως, είναι η στιγμή που θα τελειώσει το event και θα είναι όλοι χαρούμενοι και θα κλαίνε από χαρά και θα νιώθουν υπέροχα.

Κωνσταντίνος: Θα ήθελα να προσθέσω στον τομέα του άγχους λέγοντας ότι το περισσότερο άγχος πιστεύω θα έχουμε την μέρα της πρόβας! Εγώ αυτό ένιωσα πέρυσι… ακραίο άγχος!

 1. Δημήτρη, πες μας 3 σημεία που επισήμανες στον Κωνσταντίνο για να προσέξει περισσότερο; 

Νομίζω το πρώτο και κυριότερο είναι να κάνει ένα πολύ σωστό πλάνο, για να ξέρει ακριβώς ποιοι είναι οι στόχοι που θέλει να πετύχει. Το δεύτερο, χωρίς το οποίο δεν θα κατάφερνε κανείς τίποτα, είναι ένα λεπτομερές οργανόγραμμα και το τρίτο, να διαλέξει μια ομάδα η οποία θα μπορέσει να του κάνει την ζωή πολύ ευκολότερη! Αυτά νομίζω είναι πολύ σημαντικά και πιστεύω ως τώρα έχουμε 3/3!

 

 1. Ποια είναι η αγαπημένη σας ομιλία TEDx και ποια η αγαπημένη σας ομιλία από το περσινό TEDxAUAthens;

 

Δημήτρης: Γενικά έχω παρακολουθήσει πολλές ομιλίες, αλλά ένα πράγμα που θα μου μείνει για πάντα στο μυαλό, γιατί το είχα δει μικρός όταν είχε πρωτοξεκινήσει το ΤEDx, είναι ένας performer από την Αυστραλία ο οποίος έκανε beatbox. Ήταν κάτι που με ενθουσίασε παρά πολύ και για αυτό είχα τόσο ενθουσιασμό και για το πρώτο TEDx που παρακολούθησα.

Από το περσινό event νομίζω αγαπημένη μου είναι αυτή του κ. Σάββα Τρίχα. Είναι κάτι το οποίο δεν περιμένεις να δεις και νομίζω ήταν και από τις καλύτερες ομιλίες που είχαμε! Πιστεύω πως σε έβγαζε από το τρυπάκι της απλοϊκής σκέψης και του influence και σε έκανε να τον προσέξεις, να παρατηρήσεις γύρω σου, να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να έχεις μια σφαιρική άποψη για ότι γίνεται γύρω σου.

 

Κωνσταντίνος: Γενικότερα έχω δει αρκετές ομιλίες που μου αρέσουν αλλά θα σου πω για μια που είδα πρόσφατα, από το TEDxAthens, του κ. Μπεχράκη που μιλούσε για την περιπέτεια του στην Σιέρα Λεόνε. Ανατριχιαστική η ομιλία του! Είναι από τις ομιλίες TEDx οι οποίες μπορεί να μην σου παρουσιάζουν μια ιδέα ή κάτι εξωπραγματικό, είναι όμως από αυτές που σου μένουν χαραγμένες διότι αφηγούνται μια ιστορία ζωής! Τις προτιμώ αυτές τις ομιλίες γενικά. Όσον αφορά το δικό μας event το βρίσκω δύσκολο να διαλέξω μια… μου άρεσε και εμένα πολύ του κ. Τρίχα, διότι σου έδειχνε με πολύ απλό τρόπο πως μπορεί να διασπαστεί η προσοχή σου. Μου άρεσε παρά πολύ και του κ. Αλέξανδρου Ταταρίδα, η οποία ήταν μια απλή ομιλία που αναφερόταν για ένα πολύ απλό πράγμα, πολύ ουσιαστική όμως! Σου έδειχνε πως μπορούν να διευρυνθούν οι ορίζοντες σου μέσω του πανεπιστημίου πέρα από τα μαθήματα και τις διαλέξεις!

 

 1. Ποια στοιχεία κάνουν κάποιον κατάλληλο ομιλητή για TEDx;

Κωνσταντίνος: Κατά τη γνώμη μου δεν παίζει ρόλο τόσο η ομιλία αλλά ο ομιλητής. Μπορεί ένας ομιλητής να έχει σκεφτεί, να έχει εφεύρει κάτι εξωπραγματικό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα το παρουσιάσει να μην έχει καθόλου ενδιαφέρον. Αντίθετα μπορεί ένας ομιλητής ο οποίος να μην έχει κάνει κάτι τόσο τρομερό, να είναι πιο «κοντά» στον κόσμο και ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσει να μην σε αφήσει να πάρεις τα ματιά σου από πάνω του. Οπότε πιστεύω πως μετράει παρά πολύ ο τρόπος ομιλίας του ομιλητή.

Δημήτρης: Πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι εγωκεντρικός, δηλαδή θέλω να βγάζει ενθουσιασμό και μεταδοτικότητα χωρίς να περιαυτολογεί, αλλά να μιλάει πραγματικά για αυτό που έχει κάνει και πως βοηθοί τους γύρω του.

 1. Γιατί θα παροτρύνατε κάποιον να ασχοληθεί με διοργάνωση ενός TEDx event;

 

Δημήτρης: Λέω να είμαι απλός… θα έλεγα: για την εμπειρία που θα βιώσει ως μέλος της ομάδας, την οποία θα καταλάβει μόλις μπει και για αυτό που θα βιώσει τη στιγμή που θα τελειώσει το event!

Κωνσταντίνος: Δεν νιώθω ότι πρέπει να προσθέσω κάτι…

Εκτός από τα πολύ ωραία και κλασικά, ότι το TEDx είναι ένα πολύ ωραίο event και μετράει παρά πολύ σαν «χαρτί» όπως λέμε, εγώ θα πω πως η δική μου εμπειρία μου από πέρυσι με έχει κάνει να μην υπάρχει αυτό ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού μου!

 

Δημήτρης: Θα ήθελα να προσθέσω, ότι βλέποντας τώρα τον εαυτό μου αλλά και τον Κωνσταντίνο, βλέπω το πόσο έχουν εξελιχθεί οι ικανότητες μας και το πόσες γνώσεις σου δίνει αυτό το event.

 

 1. Γιατί επιλέξατε να αφιερώσετε τον ελεύθερο χρόνο σας σε μια εθελοντική ομάδα;

 

Κωνσταντίνος: Οφείλεται στον λόγο που εγώ μπήκα εξ αρχής, που δεν είναι άλλος από την παρέα. Αυτό το κομμάτι είναι παρά πολύ σημαντικό, βλέπεις ότι αυτός που είναι διπλά σου δουλεύει για σένα και εσύ δουλεύεις για εκείνον! Είναι κάτι παρά πολύ ωραίο το οποίο έχω προσπαθήσει να διατηρήσω και εγώ φέτος σαν βασικό στοιχείο της ομάδας μας και είναι κάτι ξεχωριστό.

Δημήτρης: Γενικά νομίζω ότι είχα πολύ ελεύθερο χρόνο.. Επίσης δεν δούλευα και ταυτόχρονα κανείς δεν θα έπαιρνε έναν νέο γεωπόνο τουλάχιστον σε αυτά που θέλει να κάνει… Οπότε ήθελα να κάνω κάτι παραγωγικό, για τον εαυτό μου αλλά και για το πανεπιστήμιο μου.

 1. Τι διαφορετικό θα έχει φέτος το TEDxAUAthens από το περσινό;

Δημήτρης: Νομίζω πως δεν πρέπει να απαντήσουμε αυτήν ερώτηση… θέλουμε να κρατήσουμε εκπλήξεις!

Κωνσταντίνος: Ετοιμάζουμε ένα event καμία σχέση με το περσινό, όπως είπαμε και πριν, στοχεύουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο σε όλους τους τομείς!

 

 1. Τέλος, δώστε ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό ή με τη διοργάνωση ενός TEDx event.

 

Δημήτρης: Νομίζω πως συνοψίζοντας θα έλεγα ότι «θέλεις να κανείς κάτι για τον εαυτό σου, το πανεπιστήμιο σου, και την ομάδα σου».

 

Κωνσταντίνος: Με υπερκάλυψε, πιστεύω όμως ότι πέραν αυτού μπορείς να αναπτύξεις παρά πολλές δεξιότητες, που όταν είσαι απέξω ούτε που το φαντάζεσαι και θα το ξαναπώ και ας γίνω γραφικός! Είναι μια τεραστία εμπειρία!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *