One year later… Where is your attention?

Ο Dr Τρίχας και το TEDxAUAthens είναι παλιοί γνώριμοι! Πέρυσι στο πρώτο μας event ο κ. Τρίχας ήταν ένας από τους ομιλητές, ο οποίος με την ομιλία του “May I have your attention?”, ξεχώρισε και όχι απλά κέρδισε την προσοχή μας αλλά εντυπωσίασε με τον τρόπο του! Ο Σάββας Τρίχας είναι πολυπράγμων, έχει ασχοληθεί με πολλούς τομείς της επικοινωνίας και μας τονίζει την σημασίας της σε κάθε τομέα της καθημερινότητας! Φέτος με μεγάλη μας χαρά τον φιλοξενούμε στο TEDxAUAthens| The Blog, για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για εκείνον! 

 1. Πώς ήταν η εμπειρία σας ως ομιλητής TEDx, αρχικά στο TEDxAUAthens και στη συνέχεια στο TEDxUNLV; Ποιες διαφορές εντοπίσατε ανάμεσα στα δυο events;
Η εμπειρία μου ως ομιλητής στο TEDxAUAthens ήταν καταπληκτική. Ήταν η πρώτη μου χρονιά ως επαγγελματίας ομιλητής και το TEDxAUAthens μου έδωσε την ευκαιρία να μοιραστώ τις ιδέες μου και να έχω ένα γερό ξεκίνημα. Πέρα από την επαγγελματική πτυχή της εμπειρίας μου έχω να προσθέσω ότι οι διοργανωτές του TEDxAUAthens με αγκάλιασαν σαν οικογένεια και παρόλο που έχω εμφανιστεί σε πολλά άλλα events μετά από αυτό σε διάφορα μέρη του κόσμου, οφείλω να ομολογήσω ότι το TEDxAUAthens παραμένει στο μυαλό μου ως μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες μου ως ομιλητής. Οργανωσιακά ήταν άρτιο, οι διοργανωτές συμπεριφέρθηκαν σαν επαγγελματίες και ο χώρος φιλοξενίας ήταν τέλειος. Η συγκεκριμένη ομιλία πήγε πολύ καλά και 3 μήνες μετά, είχα την πρόσκληση να μιλήσω στο Las Vegas στο TEDxUNLV. Δεν υπήρχαν δραματικές διαφορές ανάμεσα στα δύο events. Και εκεί η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη γιατί ήξερα ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα να εμφανιστώ σε μια σκηνή που ονειρευόμουν από τη στιγμή που αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ομιλητής. Απλά πιστεύω ότι το βάπτισμα πυρός, που πήρα στο TEDxAUAthens, μου έδωσε έξτρα εφόδια να ανταποκριθώ με επιτυχία και στο TEDx στο Las Vegas. 

2. Η ομιλία σας στο TEDxAUAthens, “May I have your attention?” πραγματικά ενθουσίασε το κοινό! Ήταν μια ομιλία με ένταση, που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή ως το τέλος και αδιαμφισβήτητα «είχατε την προσοχή μας»! Υπάρχει όμως τελικά «ταλέντο» στην επικοινωνία ή μπορεί κάποιος να βελτιωθεί σε αυτήν;
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ήταν μια μένα μεγάλη πρόκληση να κερδίσω στην πράξη την προσοχή του κοινού για να αποδείξω αυτά που έλεγα. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι «Ναι». Υπάρχει ταλέντο στην επικοινωνία, όμως μπορούμε και να βελτιωθούμε σε αυτήν. Ένα τρανό παράδειγμα είμαι… εγώ. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι ντροπαλός και εσωστρεφής. Αυτό λίγο πολύ συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα χρόνια του πανεπιστημίου μου όταν με ενέπνευσε ένας καθηγητής μου για τη μεγάλη αλλαγή. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά και η συστηματική προετοιμασία προτού ανεβείς στο βήμα. Όταν νιώσεις ότι κατέχεις το θέμα, όταν δε χρειάζεσαι τις σημειώσεις σου, αυτόματα κτίζεις αυτοπεποίθηση, ξεκλειδώνεσαι και είσαι 100% εκεί για το κοινό σου. 

3. Οι σπουδές σας είναι ποικίλες. Εκπαίδευση, εκπαιδευτική διοίκηση, human resources, marketing και management. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτές τις επιλογές; Πώς από το ένα βήμα οδηγηθήκατε στο επόμενο;
Αυτό που με ώθησε ήταν η ανάγκη «να μεταμορφωθώ». Ξεκίνησα να διαβάζω άρθρα και βιβλία που είχαν να κάνουν με την επικοινωνία. Εκεί ανακάλυψα και το μεγάλο ενδιαφέρον που είχα για τη γλώσσα του σώματος. Φεύγοντας για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές συνέχισα να κατευθύνω όλες μου τις εργασίες και τη διατριβή μου στο πώς χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματος στο συγκείμενο της ηγεσίας. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε με διδακτορικές σπουδές στην ηγεσία σε σχέση με ένα από τα μη λεκτικά κανάλια που ξεχώρισα. Τις εκφράσεις του προσώπου. Μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου είχα την ευκαιρία να αλληλεπιδράσω με κορυφαίους ερευνητές/ακαδημαϊκούς οι οποίοι και με κατεύθυναν σε διάφορες παρεμφερείς περιοχές όπως την ανίχνευση της εξαπάτησης, τη στρατηγική διαχείριση της προσοχής. Το κάθε θέμα σου ανοίγει πόρτες για το επόμενο. Έτσι στη συνέχεια ασχολήθηκα με θέματα διαπραγμάτευσης, πωλήσεων, ανάπτυξης διευθυντικών στελεχών κ.α.

 4. Πόσο σημαντικό είναι ένας δάσκαλος, ένας ομιλητής, ένας πολιτικός, αλλά και ο καθένας μας, μιλώντας, να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του με τη γλώσσα του σώματος;
Πολύ σημαντικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν μπορούμε να ελέγξουμε στρατηγικά τη γλώσσα του σώματός μας, μπορούμε σε προσωπικό επίπεδο να κάνουμε κάθε αλληλεπίδραση πολύτιμη και στον επαγγελματικό χώρο μπορούμε να την κάνουμε επικερδή. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι τα πιο πολλά μηνύματα που στέλνουμε καθημερινά στις επαφές μας δεν είναι τα λεκτικά αλλά τα μη λεκτικά. Η στάση του σώματος, οι κινήσεις, οι εκφράσεις του προσώπου, όλα αυτά που συνηθίσαμε να αποκαλούμε γλώσσα το σώματος, εκπέμπουν τη δική τους αλήθεια. Αν όλα αυτά δε βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τα λόγια που εκφέρουμε τότε «διαισθανόμαστε» ψέμα, εξαπάτηση, αρνητική διάθεση κ.α. Αυτό που αποκαλούμε διαίσθηση δεν είναι τίποτε άλλο από την αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Όπου υπάρχει αρμονία ανάμεσα σε λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία γεννιούνται θετικά συναισθήματα, πίστης, ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης, φιλίας, αγάπης.  

5. Μιλήστε μας λίγο για την θέση σας ως επισκέπτης ομιλητής στο σύνδεσμο απόφοιτων της εθνικής ακαδημίας FBI Κύπρου ως επισκέπτης λέκτορας σε θέματα διοίκησης, επικοινωνίας και ανίχνευσης εξαπάτησηςστο FBI Αστυνομίας Κύπρου ως επισκέπτης λέκτορας σε θέματα διοίκησης, επικοινωνίας και ανίχνευσης εξαπάτησης.
Πρόκειται για έναν πολύ δραστήριο σύνδεσμο αξιωματικών της αστυνομίας. Η συνεργασία μας, που έγινε με δική τους πρωτοβουλία, εντάσσεται στα πλαίσια επιμόρφωσής τους σε θέματα που άπτονται της δικής μου αρμοδιότητας. Ενότητες όπως η διοίκηση, η επικοινωνία, η ανίχνευση του ψέματος και της εξαπάτησης, η αποκωδικοποίηση των εκφράσεων του προσώπου και της γλώσσας του σώματος ειδομένα μέσα στο πνεύμα της επιστημοσύνης και των σχετικών ερευνών ήταν κάτι που σίγουρα τους ενδιέφεραν και τους αφορούσαν. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν, γιατί δεν έδωσα μόνο, αλλά και πήρα από την πλούσια εμπειρία τους. 

 6. Σε ένα interview, πείτε μας κάποια tips που πρέπει να προσέξει κάποιος υποψήφιος όσων αφορά την μη λεκτική επικοινωνία (π.χ. στάση σώματος, τόνος και ένταση φωνής κτλ.)
Βεβαίως. Πάντα ξεκινάμε με μια καλή χειραψία με οπτική επαφή και χαμόγελο. Όσον αφορά τη στάση του σώματος, δε σταυρώνουμε τα χέρια και δε καμπουριάζουμε. Η χρήση χειρονομιών είναι θεμιτή όμως δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Αποφεύγω τα μη λεκτικά «γεμίσματα» φωνής. Είναι οι ήχοι όπως «εεεεεμμμμμ» για να μην κάνουμε παύση όταν σκεφτόμαστε τι θα πούμε μετά. Ξέρουμε από την έρευνα ότι οι ήχοι αυτοί προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις και πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, είναι πολύ χρήσιμες οι ικανότητες κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης μικροεφράσεων προσώπου. Αυτό θέλει αρκετή δουλειά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά όμως όταν είναι σε θέση κάποιος να διαβάζει αυτές τις εκφράσεις που εμφανίζονται μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου τότε αποκτά πρόσβαση στα πραγματικά συναισθήματα/προθέσεις των άλλων. Το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό και λυμένο και όλη η έκφραση του προσώπου και η στάση του σώματος να αποπνέουν αυτοπεποίθηση.

 7. Η επιστήμη σας φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια καθώς ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία της. Είστε ανοικτός στην επικοινωνία με άτομα ή οργανισμούς που ενδιαφέρονται για το έργο σας; Αν ναι, πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Ναι. Είμαι ανοικτός στην επικοινωνία με οποιοδήποτε ενδιαφέρεται για το έργο μου. Ο καλύτερος τρόπος να με βρει κάποιος είναι γράφοντάς μου μήνυμα στο κομμάτι “contact me” που υπάρχει στην προσωπική μου σελίδα:www.savvastrichas.com. Επίσης, ανεβάζω συχνά βίντεο που έχουν να κάνουν με δεξιότητες επικοινωνίας στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/savvas-trichas-phd/ Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία “May I have your attention” εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=GEXXIzl0rVk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *