TEDxAUAthens Season 2 , Episode 1

Η εποχή επιτάσσει κάθε άτομο που σέβεται τον εαυτό του και το self esteem του να παρακολουθεί τις σειρές που μας κρατούν καθηλωμένους για ένα ακόμα επεισόδιο, (και ένα ακόμα, και ένα ακόμα…). Εγώ όμως μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανυπομονούσα για μια άλλη season… Την season 2 του TEDxAUAthens … Και ξεκίνησε! Και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι!

Η νέα ομάδα μας είναι έτοιμη, οπλισμένη με έμπνευση, δημιουργικότητα και όρεξη για δουλειά! Μετά την αγωνία των αιτήσεων και των συνεντεύξεων, το fun κομμάτι έχει ξεκινήσει!

Σκεφτόμουν λοιπόν, τι μπορεί να ώθησε κάποιον να ασχοληθεί με το TEDx; Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί για τον καθένα…

Αρχικά, οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, φτιαγμένοι να ζούμε και να λειτουργούμε σε μια οικογένεια, μια ομάδα, μια κοινότητα, μια κοινωνία. Κάθε τέτοια ομάδα, όπως και αυτή του TEDx, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κανόνες. Το να είσαι σε οποιαδήποτε ομάδα όμως, έχει και ένα κοινό χαρακτήρα, τον κοινό στόχο που σε προτρέπει δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου! Ταυτόχρονα, ανήκοντας κάπου, νιώθεις αποδεκτός και ασφαλής, προστατευμένος από την ομάδα σου! Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να αναλαμβάνεις ευθύνες, να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Να είσαι δίπλα σε κάθε μέλος της ομάδας σου στις δυσκολίες και στις επιτυχίες! Και ο δεσμός που δημιουργείται είναι κάτι μοναδικό!

Σε εμάς συγκεκριμένα, στην ομάδα του TEDx, εντάσσεται και το κομμάτι του εθελοντισμού, που μας «δένει» με έναν διαφορετικό τρόπο. Όσοι συμμετέχουν στο TEDx, έχουν πάρει την ίδια απόφαση. Να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε έναν κοινό στόχο, σε ένα όραμα κάπως αλτρουιστικό, με σκοπό μια καλύτερη καθημερινότητα και γιατί όχι μια καλύτερη κοινωνία!

Αποβλέπουν όχι σε κάποια χρηματική αμοιβή, αλλά στη μοναδική εμπειρία του ταξιδιού, στην χαρά του να προσφέρεις και να καταφέρεις με την ομάδα σου να βγάλεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Επιπλέον, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με ανθρώπους διαφορετικούς από σένα, ζεις στιγμές που θα σας δένουν για πάντα, και γιατί όχι κάνεις νέους φίλους!

Μέσα από αυτή την εμπειρία, όχι μόνο μαθαίνεις τον εαυτό σου καλύτερα, αλλά και τον εξελίσσεις στην καλύτερη εκδοχή του!

 

Περίπου έτσι ήταν και αυτό που παρατήρησα εγώ πέρυσι, σαν ακροάτρια του TEDxAUAthens 2018… Πέραν των ομιλητών και των workshop, αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν μια παρέα παιδιών που έβαλαν ένα στόχο, προσπάθησαν και τα κατάφεραν! Και δεν κατάφεραν απλώς να διοργανώσουν ένα επιτυχημένο event, αλλά και να βγάλουν προς τα έξω τη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας! Ξεκίνησαν ως μια παρέα, στην οποία προστέθηκαν πολλά ακόμη άτομα και βλέποντας τους, σε έκαναν να θέλεις να μπεις και εσύ σε αυτό το παρεάκι!

Όλη η προσπάθεια τους, αλλά και καθενός που προσπαθεί για να προσφέρει κάτι παραπάνω, κάτι που θα κάνει τους γύρω του να εμπνευστούν, είναι αξιοθαύμαστη! Και πρέπει όλοι να έχουμε το θάρρος να τολμήσουμε για το κάτι παραπάνω!

Σε γενικότερο πλαίσιο θα προσθέσω  πως στην γενιά μας έχουμε τη δυνατότητα της επιλογής! Είναι επιλογή σου, να αφιερώσεις λίγο απαχκχρόνο σου σε μία ομάδα που θα σε βγάλει ίσως από την βολική καθημερινότητα σου, θα σου προσφέρει όμως μοναδικές εμπειρίες! Ψάξε λοιπόν, τι είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, που θα είναι ένα challenge για σένα, θέσε τους στόχους σου και κυνήγησε το!!!

Be the change you wish to see!

Παρακάτω μπορείς να δεις και την άποψη ενός ακόμη μέλους της ομάδας του TEDxAUAthens, της Αθηνάς Κλήμη, η οποία το έζησε από την αρχή του και συνεχίζει ως μέλος της διοργανωτικής ομάδας!

«Είναι άλλο η ατομικότητα και άλλο να κάνεις κάτι σε συλλογικό επίπεδο. Είναι άλλο να δρας μόνος και άλλο με μια ομάδα που σε πάει 1383 βήματα μπροστά. 1383 βήματα που σε κάνουν να βελτιώνεσαι , να δέχεσαι κριτική, να παραδέχεσαι τα λάθη σου , να συνεργάζεσαι ομαλά, να κάνεις στην μπάντα το εγώ σου και να προβάλεις το εμείς, το οποίο μέχρι να γίνουμε μέλος ενός συνόλου το έκρυβες καλά μέσα σου. Ομάδα! Ομάδα ποδοσφαίρου, ομάδα σχολείου, ομάδα εθελοντική, ομάδα με έναν κοινό στόχο. Μια λέξη που συναντάμε καθημερινά στην ζωή μας, σε κάθε γωνία του πεζοδρομίου, και πολλοί από εμάς επιλέγουμε να αγνοούμε , θεωρώντας πως μόνοι μας μπορούμε καλύτερα. Το λάθος σου; Το συνειδητοποιείς μόνο όταν γίνεις μέρος αυτής , κομμάτι της , και καταλάβεις τι έχανες τόσο καιρό. Τα χαμένα; Το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας , το λεγόμενο feedback που μόνο αν ρισκάρεις και γίνεις κομμάτι του συνόλου μπορείς να το έχεις– εκτός αν αρχίσεις να συνομιλείς με τον τοίχο-, της ανθρώπινης επικοινωνίας, της έξαψης της κοινωνικότητάς σου, το αίσθημα του να ξέρεις ότι αν δεν τα καταφέρεις και απογοητευτείς, τουλάχιστον θα έχεις κάποιον να σου κρατήσει το χέρι και να σε φέρει πάλι στο ύψος σου.

Πολλές φορές εντασσόμαστε σε κάτι που αντί να μας αντιπροσωπεύει, αντιθέτως μας υποβιβάζει. Γι’ αυτό; Στο χέρι σου είναι όχι μόνο να εισβάλεις στο σύνολο, αλλά να τοποθετήσεις μόνος σου τον εαυτό σου, στο σύνολο που θεωρείς ότι θα σε φτάσει στην δική σου κορυφή, στο σύνολο που θα σε στηρίξει, στο σύνολο που θα γίνει το δεύτερό σου σπίτι. Στο σύνολο που θα σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου! Και αυτό; Γιατί αυτό το συναίσθημα – όχι της αποδοχής – αλλά της ολοκλήρωσης που μόνο η ομάδα σου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις, δεν ανταλλάσετε…Δοκίμασε το!»

Stay tuned για τα επόμενα επεισόδια της προετοιμασίας! Αυτό είναι μόνο η αρχή!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *